Prototyping

Tastbaar bewijs met 3D-printing

Van idee naar fysieke vorm

Keuze uit 3 technieken

Je wilt graag zo snel mogelijk een tastbaar exemplaar in handen hebben zodat je kan laten zien om welk product het precies gaat. Met onze high-end 3D-printers leveren wij binnen 24 tot 48 uur een fysiek model op basis van het 3D CAD-ontwerp van het productconcept. Andere technieken zijn 3D CNC-frezen of vacuümgieten uit een siliconenmatrijs. Als na evaluatie en finetunen het ontwerp definitief is, ben je klaar  voor nul-serieproductie of grotere series door middel van spuitgieten.

Werkwijze en technieken

Volop mogelijkhedenn

Voor kunststof prototypes kun je kiezen uit een drie mogelijkheden: 3D printen (SLS/FDM/SLA), 3D CNC-frezen of vacuümgieten uit een siliconematrijs. We leggen graag even kort de principes van elke techniek uit.  Vanzelfsprekend kijken wij samen naar de meest geschikte techniek voor jouw project.

 

 • SLS(Selective Laser Sintering): met een laser wordt een fijn nylon poeder aan elkaar versmolten tot een fijn gedetailleerd eindproduct op basis van 3d CAD ontwerp.
 • FDM(Fused Deposit Modelling): met een beweegbare extrusiekop wordt een PC/ABS kunststof laagsgewijs opgebouwd tot een nauwkeurig slagvast product.
 • SLA(Stereolithografie): door middel van UV laserstraal wordt een UV-gevoelige vloeistof laagsgewijs uitgehard tot een product met ABS-kunststof gelijkende mechanische eigenschappen.
 • 3D CNC frezen (Prototyping XXL): grote producten uit ABS-kunststof worden geproduceerd in expo kwaliteit, gepolijst of afgewerkt in een gewenste RAL-kleur. Denk aan (klap)kratten, pallets, opspanmallen etc.
 • Vacuümgieten vanuit een siliconenmatrijsis een kopieertechniek om een kleine serie spuitgietgelijkende producten te vervaardigen tegen een geringe initiële investering.  Hiermee zijn ook transparante en rubber onderdelen te vervaardigen in kleine series.

  Siliconenmatrijs of spuitgietmatrijs

  Tussenstap voor verkenning

  Vaak hangt het af van de fase in de marktintroductie welk type matrijs het beste gebruikt kan worden. In de verkennende fase kan je met een siliconenmatrijs op betaalbare wijze een tussenstap naar serieproductie inlassen. Je kunt dan tegen een geringe investering over 20 tot 30 spuitgiet gelijkende producten beschikken. Deze kan je uitstekend gebruiken om veldtesten te doen of om promotie te voeren.

  Werkwijze en processtappen

  Stap 1. Intake

  Een gedegen intake is essentieel voor een succesvol project. Hoe haalbaar is het productconcept binnen de kaders van kosten, gebruiksgemak, kwaliteit en bestendigheid? Binnen welk tijdsbestek moeten de eerste prototypes en uiteindelijke serieproductie beschikbaar zijn? Wij gaan graag zo vroeg mogelijk om tafel voor een grondige inventarisatie van plannen en technische ontwerpen.

  Stap 2.​ Van prototyping naar product ontwikkeling

  Het wordt pas echt als het tastbaar wordt. Binnen enkele dagen zorgen wij voor een functioneel prototype van het productconcept door middel van 3D printing. Je krijgt een nauwkeurige afspiegeling van de serieproductie in handen, waardoor je het met je team van meerdere kanten beoordelen kan. Samen gaan wij het ontwerp finetunen totdat het goed is voor de volgende stap.

  Stap 3. van nul-series naar prototyping/nul-series

  Op basis van het goedgekeurde prototype gaan wij een zogeheten nul-serieproductie maken. Zo heb je snel 20 tot 30 producten in handen, die perfect op de grotere serieproductie gelijken, voor bijvoorbeeld verkoopdoeleinden, promotiedoeleinden of ter introductie op een beurs. Gezien de kleine aantallen, gebruiken wij hiervoor een voordeliger siliconenmatrijs in plaats van een spuitgietmatrijs die nodig is voor grote aantallen.

  Stap 4. Matrijs- en gereedschapsbouw

  Als je er zeker van bent om het nieuwe product op grotere schaal te laten produceren, gaan wij over tot het maken van een spuitgietmatrijs. Deze is geschikt voor productie van 50 tot 500.000 stuks. Afhankelijk van de seriegrootte, de complexiteit en de gewenste doorlooptijd kiezen wij voor een spuitgietmatrijs van ongehard staal of aluminium, dan wel voor een productiematrijs van doorgehard staal voor maximale prestaties.

  Stap 5. Spuitgieten en serieproductie

  Het spuitgieten gebeurt in onze moderne spuitgieterij met een uitgebreid machinepark. Daarbij hoort ook de mogelijkheid om inlegdelen, zoals metalen onderdelen, PCB’s, goudcontacten en meer, te ‘omspuiten’ zodat deze in het kunststofproduct geïntegreerd worden. Alle spuitgietmachines zijn geschikt voor het verwerken van technische- en hoogtemperatuur kunststoffen. De meer algemene kunststoffen zijn vanzelfsprekend geen enkel probleem.

  Bekijk onze cases

  We vertellen graag meer

  Veelgestelde vragen over prototyping

  Hoe maken wij onze prototypes?

  Een 3D prototype maken kan eenvoudig en snel via JB Ventures. Op basis van uw producttekening gaan we een prototype voor je maken met één van onze 3D printers. Omdat wij de juiste tools, zoals 3D printers, in huis hebben kunnen we meestal heel snel tot prototyping overgaan. Dankzij 3D-printing kunnen wij binnen 24/48 uur een prototype van uw productidee leveren. Met een prototype uit onze 3D printer beschik je over 1 proto.

  Kunststof prototypes worden gerealiseerd met 3d printtechniek, 3d CNC frezen of middels vacuumgieten uit siliconematrijs met behulp van één van deze methodes: SLS, FDM, SLA, 3d CNC frezen of Vacuümgieten. Een siliconenmal laten maken? Wij helpen je ook graag hier mee verder.

  Waar zijn onze prototypes van gemaakt?

  We maken jouw prototype met één van onze 3D-printers. Deze printer genereert een kunststof model voor u. Hierdoor heb je snel een tastbaar model van uw productidee in handen.

  3D-technieken en materiaalkeuzes voor jouw prototype:

  • SLS nylon
  • FDM PC/ABS
  • SLA UV-polymeer ABS gelijkend
  • CNC frezen, ABS/PA/HDPE/PP/POM/PMMA eventueel RAL gecoat
  • Afgieten uit siliconenmatrijs, polyurethaan, ABS/PP/PE/POM/TPE (30-80 shore A) gelijkend
  Hoe snel kunnen we u een prijs afgeven voor een proto?

  We streven naar een prijslevertijd van 1 a 2 uur.

  Hoe snel kun je over een prototype beschikken?

  Omdat we de 3D-printers 'in huis' hebben, kunnen we je binnen 48 uur een prototype leveren, bij jou op kantoor. Soms zelfs binnen 24 uur, afhankelijk van de beschiklbaarheid van de 3D-printers en de tijd die nodig is om jouw proto te maken.

  Siliconenmal, wanneer en waar laat je die maken?

  Je wilt een siliconenmal laten maken? Neem gerust contact met ons op 0548-200015 (RapidPrototyping.NL) of stuur een email naar [email protected]

  Voor meer informatie over 3D printen/prototyping, ga naar www.rapidprototpying.nl

  Wat is de levertijd van producten uit een siliconenmal?

  Met een siliconenmal krijg je de beschikking over 15 tot 30 exemplaren van jouw product. Het hele traject van het maken van de siliconen mallen tot de oplevering van uw producten bedraagt 1,5 a 2 weken.